Pinksterkamp Dwingeloo

Wat is PKD?

Het PinksterKamp Dwingeloo (kortweg PKD) wordt jaarlijks tijdens het pinksterweekeinde op het labelterrein Dwingeloo (Drenthe) georganiseerd, dat een labelterrein is van Scouting Nederland. Het PKD is bestemd voor groepen uit heel Nederland en is een landelijke activiteit. PKD kent een lange historie: in 2018 wordt het voor de 61e keer georganiseerd. Een staf met een brede ervaring binnen scouting organiseert jaarlijks dit kamp bestaande uit ongeveer 60 welpen, 160 scouts en 100 explorers.

Voor wie?

Het PKD wordt georganiseerd voor welpen, scouts en explorers. Het PKD is bedoeld voor groepen met hun (bege)leiding. Het PKD is een relatief kleinschalig kamp. Hiermee bereiken we dat de groepen elkaar beter leren kennen. Hier bouwen we ook tijd voor in: niet alle tijd is met programma’s ingevuld.
   
De welpen, scouts en explorers draaien ieder hun “eigen” kamp binnen het PKD. Dit houdt in dat ze:
  – Hun eigen terrein hebben. Voordeel hiervan is dat iedere leeftijdsgroep zijn eigen kamp kan draaien.
  – Een eigen draai aan het thema en de uitwerking geven. Het spelaanbod is dus aangepast op de verschillende leeftijdsgroepen.

Door wie?

Het PKD wordt georganiseerd door de PKD-staf. Dit zijn een vijftigtal vrijwiligers die georganiseerd zijn in een aantal clusters. Zo zijn er de clusters welpen, scouts, explorers, foerage (eten), technische dienst en algemene zaken. De clusters welpen, scouts en explorers vormen de spil en het creatieve brein van het PKD. Hier wordt het thema bedacht en uitgewerkt.
   
De stafleden van de welpen, scouts en explorers zijn verdeeld over de subkampen. De explorers hebben dus een eigen staf die op het subkamp (dag en nacht) aanwezig zijn. De welpen en scoutsstaf zijn verdeeld over de subkampen en vormen een duidelijk aanspreekpunt voor de deelnemende groepen.

Waar en wanneer?

Zoals eerder vermeld, wordt het PKD jaarlijks tijdens het pinksterweekend georganiseerd op het labelterrein in Dwingeloo. Op zaterdag gaan vanaf 8.30u de poort open en kunnen de deelnemers het terrein op, om hun tenten op te zetten. In de middag is de officiële opening en vanaf dat moment gaat PKD echt van start. Pinkstermaandag wordt het kamp om 15.00u officieel gesloten en gaan de deelnemers weer naar huis. Het kamp is dus gedurende 3 dagen en 2 nachten.

De samenvatting: waarom juist het PKD?

We zetten de voordelen nog eens op een rijtje voor jullie om ook te komen op het PKD 2018:
 – Kleinschaligheid: er kunnen 60 welpen, 160 scouts en 100 explorers aan het PKD deelnemen. De kleinschaligheid wordt verder nog bereikt doordat de scouts in twee of drie subkampen onderverdeeld zijn. De spelen worden soms met het eigen subkamp en soms met alle groepen gespeeld.
 – Vrije tijd: naast de door ons georganiseerde spelen moet er voldoende tijd voor de deelnemers aanwezig zijn om buiten de georganiseerde spelen om met elkaar te spelen.
– Voorbereiding leiding tot een minimum beperken: om dit te bereiken wordt het eten centraal ingekocht en wordt het thema door de PKD-staf bedacht en uitgewerkt in programma’s. Wat rest voor de deelnemende groepen is de terreinaankleding, assistentie bij programmaonderdelen en deelname aan het afrondingsweekend.
– Vriendelijk geprijsd: het PKD wil zo toegankelijk mogelijk zijn. Hierbij hoort een zo laag mogelijke prijs. De huidige prijs bedraagt € 29,95 voor welpen, scouts en explorers. Dit is inclusief eten, drinken, twee overnachtingen, stookhout en (in beperkte mate) pionierhout.

En last but not least!… het PKD is gewoon beregezellig!